piątek, 15 maja 2015

Quatro


Piwo Quatro
Moje oceny:
barwa: 7/10
smak: 9/10
zapach: 8/10
piana: 7/10
opakowanie: 7/10
średnia: 7.6/10

Ocena: 9/10

Informacje:
ekstrakt: 24.7%
alkohol: 8%
goryczka: 110 IBU
kraj: Polska
cena: 10 zł / 0.33 l (Piwa Świata)

Jedno z piw, o które  ludzie prawie się bili, jednak listy kolejkowe załatwiły sprawę :) Quatro z Pinty, dziś to prawdopodobnie jedna z niewielu butelek dostępnych na rynku!

Etykieta bardzo mi się podoba. Fakt, że piwo ukazało się wraz z kolejna warką imperatora i jego kontrastująca do niego barwa etykiety fajnie wygląda. Szkoda, że nazwą nie nawiązali do Gwiezdnych Wojen, wówczas efekt "wow" byłby znacznie większy. O wszelkich informacjach na temat podania czy parametrach piwa nie trzeba pisać - oczywiście są! ;)

Piwo nalało się z dość obfitą i bardzo ładną, drobną pianą, która zmalała po czasie do małej warstwy na powierzchni piwa. Koronka na szkle także nie jest imponująca. Barwa piwa jest lekko pomarańczowa. Piwo jest zdecydowanie zmętnione. Mimo starań, do sniftera wlał się bardzo brzydki osad.

Piwo Quatro po przelaniu

W aromacie zdecydowanie czuć amerykańskie chmiele. Nuty owoców tropikalnych przyjemnie współgrają z wybijającą się pełnią. Wyczuwalna jest także nuta żywiczna. Po zamieszaniu wyczuwalna jest lekka siarka z nutą mokrej ścierki, jednak normalnie nie jest to wyczuwalne. Ponadto odczuwalna jest przyjemna woń alkoholowa, która nie ma agresywnego charakteru i aż zachęca do łyka ;)

W smaku jest zdecydowanie słodko. Goryczka kontruje tą słodycz i piwo pije się bardzo przyjemnie. Alkoholowość jest przyjemnie rozgrzewająca jednak w niewielkim stopniu. Delikatnie karmelowe. Piwo gęste i lepkie. Zaskakująco pijalne jak na taki ekstrakt. Kurcze, tak się zastanawiam czy to jest Double IPA?? Jak dla mnie całkiem fajne Barley Wine :)

Dość długo czekałem z degustacją tego piwa i gdybym wiedział, że będzie takie dobre to zakupiłbym kilka butelek więcej ;) Dawno nic mi tak nie smakowało z Pinty. Jak będziecie mieli okazję to bierzcie w ciemno!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz